Nyheter

Lykke i Lesja med mat fra Norge

Av 25. mai 2016 desember 1st, 2017 Ingen kommentarer

I Lesja finner du et utsalg av lokalmat som er så sjarmerende og bugnende fullt av godsaker i fast og flytende form at du blir glad og bare har lyst til å bli værende.

AVDEMSBUE er en gårdsbutikk i ordets rette forstand. Bare et kraftig anabolt steinkast unna ligger gården Avdem, der ostene og andre meieriprodukter som er butikkens bestselgere produseres i et gardsysteri fra 2005. Her har det bodd folk i 2000 år, og slekten til dagens brukere har holdt til her siden 1700-tallet. Også Avdemsbue har litt av en historie å se tilbake på.
– Her har det vært kolonialhandel siden 1878, sier Anna Haugstad Avdem, og peker over på den andre siden av veien. I dagens hus har det blitt solgt alt fra hestesko til margarin og garn siden 1938. Det er ikke lenge siden Astrid Stavheim og Brita Thøring la inn årene og pensjonerte seg, 4. juli i fjor åpnet butikken på ny dørene. Nå hardstappet med lokalmat, og med veggene fulle av historie.

Solgte i løs vekt
– Vi hadde tullpratet om det en stund, forklarer Anna. Det er hennes mor Åse Haugstad og far Sigurd Avdem som driver Avdem gård og gårdsysteri, og i tilknytning til produksjonslokalene på gården har de hatt et lite, koselig utsalg av egne og noen andres varer i flere år. Var det på tide å starte noe nytt, ikke minst noe som lå langs veien? Anna, som er utdannet innen økonomi og administrasjon, tok på seg jobben. Ved siden av Avdemsbue jobber hun også i meieriet.
– Beslutningen var nok litt impulsiv, sier Anna, som i arbeidet med å innrede sin nye butikk tok vare på det meste av det opprinnelige interiøret. Her henger det gamle skilt og plakater, og på skuffene er det fortsatt lapper som forteller at plaster, skolisser og batterier ble solgt i løs vekt. Det samme med mel, gryn og andre matvarer. Kjøpmannsdisken er smekk full av skuffer i flere størrelser.

Ferskvarer i sesong
Og det gamle, hvitmalte huset byr på noen helt spesielle utfordringer. Det er ikke lagt inn vann her, og det legger noen begrensninger på matserveringen. I dag kan du få kaffe, te, iskrem (fra Kulinaris), vafler, saft og yoghurt med syltetøy og müsli.
Anna har planer om å bore etter vann, skaffe seg en utendørs steinovn der hun kan steke pizza og servere øl på plassen utenfor butikken. Særlig om sommeren er det mange turister som stopper her, lokket av skilt som frister med «local food.»
– Men også lokalbefolkningen er veldig flinke til å bruke butikken, forteller Anna, som særlig før jul opplevde at bygdefolket valfartet hit. Noen for å kombinere gavehandelen med en kaffe og vaffel. I sesongene har hun også masse ferskvarer. Grillpølser (fra Annis i Ringebu) om sommeren, og til jul igjen blir det rull, sylte, pinnekjøtt og forhåpentligvis ribbe i kjølediskene.
Også de mange hytteeierne i området betyr mye for Avdsemsbue.
– Når folk skal på hytta vil de kose seg. Derfor kjøper de gjerne litt ekstra, forteller Anna, som har kunder i alle aldre.